A viszketés – lehetséges okok és megoldások

Definíció szerint a viszketés egy olyan kellemetlen érzés, ami vakarózási vagy dörzsölési ingert vált ki.

 

A viszketés időbeni lefolyása szerint lehet akut (azonnali) és krónikus (hosszú időn át fennálló), amely több mint 6 hétig tart és jelentős életminőség-romlást okoz (2). A tartós viszketés miatt zavart lehet az éjszakai alvás, a napi munkavégzés, a koncentrációs készség, ami hangulatingadozást, szorongást, frusztráltságot, akár depressziót is okozhat.  

A viszketés jelentkezhet bőrtünetek nélkül is, amikor külső megtekintésre semmi nem látható a páciens bőrén. Amennyiben az állandó, kínzó viszketés miatt gyakorivá válik a vakarózás, akkor a bőrön bevérzések, vakarási nyomok jelenhetnek meg.

 

A krónikus viszketést kiválthatják bőrgyógyászati betegségek, de szisztémás, neurológiai és pszichiátriai betegségek is, valamint ritkán ismeretlen okú is lehet (2).

A viszketés jelentkezhet enyhe, bizsergő, uralható, intenzív, kínzó, elviselhetetlen, fájdalmas vagy égő érzetként. A bőrgyógyászati és egyéb betegségek mellett meg kell említenünk a környezeti tényezők, valamint a stressz és a nem megfelelő higiénia szerepét is.

 

Egyéb, viszketéssel járó bőrbetegségek, bőrproblémák

  • Kontakt ekcéma
  • Krónikus csalánkiütés
  • Pikkelysömör
  • Időskori bőrszárazság

Az egyik leggyakoribb viszketéssel járó bőrbetegség: atópiás dermatitisz

Az atópiás dermatitis (AD) egy krónikus, gyulladásos bőrbetegség, mely gyakran már csecsemőkorban jelentkezik. Fő tünete a kínzó viszketés és a száraz bőr. A betegség kialakulásában a bőr barrier funkcióját és immunválaszát meghatározó genetikai változások és a beteget körülvevő környezeti hatások játszanak szerepet. A fejlett országok felnőtt lakosságának 1-3%-a, míg a gyermekek 10-20%-a érintett a betegségben és előfordulási gyakorisága folyamatosan nő. A hullámzó súlyosságú bőrtünetekhez társuló viszketés jelentős életminőség romlást okozhat a betegeknek, ami miatt gyakran viselkedési zavarok és pszichés problémák is jelentkezhetnek. Mivel a viszketés szubjektív és komplex érzés, objektív paraméterekkel való mérése és értékelése nem könnyű. Fontos a viszketés pontos helyének, időtartamának, fennállási idejének és intenzitásának pontos értékelése.

A BIODERMA megoldása viszkető bőrre: Atoderm SOS Spray

  • Egyszerű alkalmazás akár fejjel lefelé is, hogy elérjen minden területre.
  • Fújja a testtől 20 cm távolságból az egyenletes eloszlás érdekében.
  • Nem hagy foltot a ruhán, így olyan gyakran használhatja, amilyen gyakran szükséges.
  • Hagyja megszáradni, ha szükséges kenje el.
  • Utazó kiszerelésben is elérhető, így könnyedén a táskájába csúsztathatja, hogy bármikor kéznél legyen.

Irodalom

1. Nicholas K Mollanazar, Savannah Dean Koch, Gil Yosipovitch: Epidemiology of chronic pruritus: where have we been and where are we going? Curr Derm Rep 2015; 4:20-29.

2. Pereira MP, Ständer S: Assessment of severity and burden of pruritus Allergol Int. 2017; 66(1):3-7. doi: 10.1016/j.alit.2016.08.009. Review. 

Az oldal tetejére